A túró rudi sztori

Az első túró rudi 1968-ban került az üzletekbe Magyarországon, tehát jövőre lesz 50 éves! Ünnepeljünk úgy, hogy elkészítjük otthon a saját rudinkat, akár cukormentes verzióban is!

A magyarnak hitt túródesszert népszerűsége a megjelenése óta töretlenül szárnyal. Eredeti neve glazirovannij szirok, amiből azonnal sejthetjük, hogy nem magyar találmányról van szó.  A történet úgy kezdődött, hogy 60-as évek közepén, tanulmányútra indult egy tejipari mérnök delegáció a Szovjetúnióba. Nem is jöttek haza üres kézzel, ugyanis a szocialista tejtermék gyártás rejtelmeit tanulmányozva, rábukkantak egy csokimázas túróra, amire azonnal rávetették magukat, az ötletet hazahozták, továbbfejlesztették, és hamarosan el is készült az első magyar túró rudi.

Nem pöttyös, de finom…

Hogyan készítheted el  percek alatt?

A túró rudit otthon is könnyedén elkészítheted. Ráadásul cukor- és adalékanyag mentesen, így sokkal egészségesebb, mint a bolti.

Hozzávalók 4 személyre
Stevia édesítőszer
50 dkg tehéntúró

1 citrom reszelt héja + 1 citrom leve

4 evőkanál zselatin (csapott)

2 dl víz (a víz mennyisége ötszöröse a zselatinnak)

Sztévia ízlés szerint (vagy méz)

1 csipet őrölt vaniliarúd

Elkészítés

A zselatint keverd össze a vízzel. Javaslom használj expressz zselatint, így főzéssel járó maszatolásra nincs szükség. Keverd össze a hozzávalókat egy botmixerrel krémes állagúra és el is készült a túró rudi lelke.  A túróból a legjobb, ha  nem a darabos, hanem a krémesebb verziót választod, ugyanis könnyebb összedolgozni. Ha csak darabos túrót kapsz, akkor előtte törd át egy szitán, vagy szűrőn.

3 formabontó túró rudi

Az elkészült túró rudi masszából bármilyen forma alakítható. Készíthetsz a boltihoz hasonló rudakat, de akár golyókat, vagy muffin formájú deszertet. Én általában a legkönnyebb és legpraktikusabb, első megoldást választom. Igaz, hogy ez nem rúd alakú, de íze ugyanolyan finom.

* Az összekevert masszát adagold muffin-os sütőformába (a legjobb a szilkonos), vagy más mini deszertes edénybe. 30 perc pihentetés  a hűtőben, aztán kanállal fogyasztható.

* Ha túró rudi minitortát szeretnél, akkor a formákból egy tányérra boríthatod a megszilárdult masszát. Fontos, hogy ebben az esetben egy kis olíva olajjal kend ki a formát, mielőtt beletöltöd az anyagot. A torta tetejét díszítheted gyümölccsel, például áfonyával, vagy öntsd le olvasztott csokival.

* Ha sok időd és türelmed van, célozd meg a hagyományos túró rudi formákat! Én próbáltam, szerintem nem éri meg vele bajlódni. De ha mégis szeretnéd, akkor itt a recept hozzá.

Ha nem szeretnél lemaradni a   proteines túró rudi és a karácsonyi narancsos-diós túró rudi – torta receptjéről, regisztráj itt.

Kapcsolódó cikkek

Tíz egészséges táplálkozási tipp

Készíts protein szeletet otthon

 

 

 

Facebook Hozzászólások