Glutén, cukor,  laktózmentes verzióban is *

A protein (fehérje) rendkívül fontos, hiszen segít az izomépítésben, az ideális testsúly elérésében, javítja a memóriát, stabilizálja a vércukor szintet, s még hangulat javító hatása is van. Így nem véletlenül egyre népszerűbbek a bolti proteinszeletek, melyeknél azért van sokkal jobb, egészségesebb és olcsóbb megoldás.

Évek óta keresek egy igazán egészséges protein szeletet, ami nem tartalmaz cukrot és semmilyen  édesítőszert, adalékanyagokat, és állományjavítókat. Pár hete tettem egy utolsó kisérletet és bementem Budapest legnagyobb szaküzletébe. Az eladó kedves volt és türelmes. Végignézte az összes márkát. Alaposan elolvasta az össztevőket, de nem talált olyat, ami megfelelt volna az elvárásaimnak. Volt ugyan köztük stéviával édesített, de ott volt mellette a xylitol vagy a szukralóz! De miéééééért???? Senki nem akar egészségesebb proteinszeletet?

Ezek után úgy döntöttem, hogy nekiállok és megcsinálom saját protein szeletemet, ami nemcsak hogy egészségesebb, de sokkal jobb lett, mint a boltban kapható! És persze jóval olcsóbb (kb. egyharmada a bolti árnak).

Miért fontos a protein?

  • A protein segít az izomtömeg növelésében és az ideális testsúly elérésében. A fehérje hamar jóllakottá tesz, ezáltal csökkenti a túlevés kockázatát.
  • Stabilizálja a vércukor szintet lassítva a cukor felszívódását a véráramba, így főleg a 2es típusú cukorbetegség megelőzésében játszik jelentős szerepet.
  • Bizonyos aminósavak aktiválják a dopamin és a seratonin nevű hormonokat, melyek javítják a hangulatunkat. Azok, akik nem esznek elegendő fehérjét, gyengének, feszültnek, levertnek érezhetik magukat.
  • Az agynak szüksége van bizonyos aminósavakra a koncentráció és a megfelelő energiaszint fenntartásához, illetve a tanulás hatékonyságának növeléséhez.
  • A megfelelő mennyiségű protein segíti a glutation szintézist, lassítva az öregedési folyamatot  és erősítve az immunrendszert.

Miért jobb az otthon készült protein szelet?

  • Tele van szuper-egészséges összetevőkkel, mint az olajos magvak, lenmag, kókuszolaj, egészséges zsírok.

  • Sokkal olcsóbb és egészségesebb
  • Az kerül bele, amit szeretnél – glutén és laktózmentes verziót is könnyen összehozhatsz
  • Ízlésednek megfelelően alakíthatod az összetevőket
  • Tartósítószer és egyéb adalékanyag mentes
  • Természetes ízesítőszerekkel készül
  • Cukor- és édesítőszer mentes – stéviával vagy akár anélkül
  • Alacsony szénhidrát tartalom

Mandulás, lenmagos protein szelet kollagénnel és kókusszal

Íme a recept, amit kedved szerint variálhatsz ízlésed szerint!

Hozzávalók

  • 7 evőkanál őrölt mandula, dió vagy napraforgómag
  • 2 evőkanál lenmag pehely
  • 7 evőkanál rizs vagy kender proteinpor / vagy a kedvenc tejsavó fehérje porod
  • 2 evőkanál kollagénpor
  • 2 evőkanál utifű maghéj
  • 2 csipetnyi só
  • 1 kávéskanál stévia
  • 3 evőkanál mandula vagy kesudió vaj
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 3 evőkanál kókusztejszín
  • Ízesítés: egy teáskanál őrölt kardamon vagy fahéj

A protein szelet készítés menete

Helyezzük az alapanyagokat egy keverőedénybe, és keverjük össze.

Adjuk hozzá a kissé felhevített (max 35 fok, a lényeg hogy folyékony legyen) kókuszolajat, az ízesítőket. Addig keverjük, amíg egységes masszává válik.  Ha úgy érzed, hogy túl lágy, tehetsz még hozzá egy kevés proteinport, vagy őrölt mandulát.

Helyezd a masszát egy peremes tálcára (ha nagyobb tálcát használsz vékonyabb, ha kisebbet, akkor vastagabb protein szeletet kapsz) és lapítsd el, majd rakd be a hűtőbe (kb 30 percre)

Ha szeretnéd cukormentes csokival bevonni a tetejét hevíts fel egy kevés kakaóvajat, adj hozzá egy kis kakaóport és stéviát, majd öntsd a proteinmassza tetejére és mehet a hűtőbe. A bevonat ízletes és összetartja a szeleteket.

30 perc múlva kész is a szuper-egészséges proteinsnack, amit már csak szeletelni kell. Szeletelés után tárold a hűtőben, kb 4-5 napig fogyasztható! 

Egészségedre!

 

 

Facebook Hozzászólások